"Tästä tuli referenssipiha!"

09.04.2022

"Tästä tuli referenssipiha"

Teksti: Sirpa Silmäri Kuva: Leena Mäki-Ketelä

kuva: Satu Huusko ja Esko Anttola Onnexi Oy:stä uudistivat ja aitasivat kuvataiteilija Leena Mäki-Ketelän kodin pihan Hämeenlinnassa

"Alku oli kuin viidakossa, mutta lopputuloksesi tuli referenssipiha. Yksi mielenkiintoisimmista projekteistani Onnexi Oy:llä, kiteyttää entinen rakennusfirmayrittäjä Esko Anttola pariviikkoisen urakan Papinniityn rivitalopihalla Hämeenlinnassa"

Anttola uudisti puutarhuri Satu Huuskon kanssa kuvataiteilija Leena Mäki-Ketelän puutarhan perusteellisesti.

Satu mietti Leenan kanssa pihaan sopivia istutuspaikkoja ja kasveja sekä siirtonurmea. Esko puolestaan keskittyi urakan krouvimpaan puoleen eli metalliaidan tilaamiseen ja pystytykseen, terassin käsittelyyn, valokatteen puhdistukseen sekä rännin rakentamiseen. Paljon oli pakerrettavaa myös yhdessä.

"Hintaa pihan kunnostukselle tuli, mutta uskon asunnon arvon nousseen samalla vähintäänkin remontin hinnan verran, otaksuu Esko."

Aita rinteeseen kävi diplomityöstä

"Metalliaita rinteeseen oli vaativa pystytettävä. Siinä mitattiin, laskettiin ja pohdittiin, että se saatiin vaateriin. Aikaisemmin en ihan tällaista ole ollut tekemässä. Mutta hyvä siitä tuli, on lopputulokseen tyytyväinen myös Satu."

Hän pääsi projektissa toteuttamaan itseään, kun pihassa pantiin kaikki uusiksi.

"Oli helppo rakentaa ja hauska tehdä niin perusteellinen muutos. Mutta ei puutarhassa aina tarvitse kaikkea kerralla tehdä, Satu tähdentää."

Leena ihaili parivaljakon tiimityön sujuvuutta. Suunnitelmia muutettiin urakan edetessä tarpeen mukaan.

"Heillä trimmasi hyvin ja yhdessä he junailivat ratkaisut hienosti. Sanoinkin heille, etten halua kyylätä heitä, mutta on vain niin mukava katsoa heidän työskentelyään. Nautin yksineläjänä, kun tontilla oli ääntä"

Puunkaatojaja istutuksia

Esko pitää piha- ja terassiprojekteista, mutta metsänraivaus ja puunkaadot ovat hänen spesialiteettejaan. Niihin hänellä on hyvät työkalut.

"Ylös puihin en enää 72-vuotiaana nouse, mutta puiden kaato maasta käsin onnistuu kyllä"

Sadulla on syksyn työohjelmassa Onnexin asiakaspihoissa perennoiden istutusta sekä puiden ja pensaiden leikkauksia.